pontos idő

Pontos idő

Ha kíváncsi, hogy jelenleg hol van New Yorkban, esetleg Párizsban vagy akár Sydney-ben, vagy csak a világ bármely pontján, online óránk megmutatja a pontos idő több mint 400 régió és ország számára. És nem csak az idő, hanem a dátumot, a napot, a hónapot és még az évet is megjeleníti. Ráadásul a Greenwichi meridián idő (GMT) eltolását is megjeleníti.

Ország / régió (424 Időzónák)

A föld a saját tengelyén forog, és a teljes forgáshoz 24 óra szükséges. De ugyanakkor a nap körül forog. Ez az oka annak, hogy napok és éjszakák vannak. A föld teljes körű forgása a nap körül egy évet vesz igénybe. Az ősi civilizációkban az emberek a nap helyzetét az égbolton használták az idő meghatározására. Voltak olyan eszközök, mint a napóra, amelyeket erre használtak. Később később feltaláltak mechanikus órákat, és manapság természetesen megvannak az elektronikus órák is. De a fogalom mindegyik mögött ugyanaz. Szükség volt egy referencia létrehozására, amely felhasználható az idő meghatározására a különböző országokban. Mert bár a világ egyik részében dél lehet, a másik részben éjszakai lehet. Ezért az 1880-as évek végén egy tudósok egy csoportja osztotta a világot különböző időzónákban. Készítettek 24-et, mindegyik 15 fokos távolságra és 1 órát reprezentálva. Tehát általában a világon 24 időzónának kell lennie. Néhány ország annak ellenére, hogy nagyon nagy területek, úgy döntött, hogy csak 1 időzónát alkalmaz. Mint például India és Kína. Vannak más időzónák is, amelyek 1 órás helyett csupán 30 vagy 45 perc távolságra vannak egymástól. Tehát ezek a helyzetek a standard időzónák számának további növekedését eredményezték, ma manapság 41 ilyen van.

A legtöbb időzónával rendelkező ország Franciaország, melyből 12 van, ezt követi az Egyesült Államok és Oroszország, mindkettőnek tizenegy van. Most, nyilvánvalóan az időzónák létrehozásával, kiindulási pontra vagy nulla meridiánra volt szükség. A választott pont az volt, hogy a hosszúsági fok áthalad az angliai Greenwichi Királyi Obszervatóriumon. Innen kezdjük mérni az időnket, és ezt Greenwichi időnek (GMT) nevezzük. Technikailag, ha az időzónák elosztásának kezdeti 15 fokos módszerét alkalmazzuk, minden 15 fokra, amikor a Greenwichtől nyugatra mozogunk, 1 órát kell hozzáadnunk az időhöz. Míg ha keleti irányba haladunk, le kell vonnunk az 1 órát. De gyakorlatilag nem így van. Bár egy időzóna-térképen, az időzóna-vonalakon és egyenesen, a földtérképen, nem az. Ennek célja az, hogy egy ország, állam vagy város ugyanabban az időzónában maradjon. Képzeljen el egy egyenes időzónavonalat, amely keresztezi a város közepén. Két alkalommal, 1 órás különbséggel lenne ugyanabban a városban. Gyakorlatilag ez nem jó. Ezért a vonalak soha nem egyenesek.


Hogyan kell használni az online órát?

Nagyon egyszerű. Csak annyit kell tennie, hogy kiválaszt egy országot vagy régiót a listából, és megjelenik a pontos idő és dátum. A lista ábécé sorrendben van, így könnyen megtalálhatja a keresett országot vagy régiót. Ha teljes képernyős módba szeretne váltani, vagy meg szeretné növelni vagy csökkenteni a megjelenített idő méretét, ezt könnyen megteheti a jobb felső sarokban található ikonok használatával.